5.На об’єкті №5 стався вибух, в результаті якого стався витік 120 т аміаку. Кількість робітників – 480 чол. Забезпеченість протигазами – 100%. Метеоумови: інверсія, швидкість вітру – 2 м/с, вітер – Пд, температура 100С. Оцінити хімічну обстановку, яка може скластися через 3 години після аварії.
Ответ
0 (0 оценок)
0
fctdgsygfdhngfxzgsac 5 месяцев назад
Светило науки - 356 ответов - 0 раз оказано помощи

Оцінка хімічної обстановки після аварії з витоком аміаку

Загальна характеристика аміаку

  • Аміак (NH3) - це безбарвний газ з характерним різким запахом. Він є сильним дратівливим і отруйною речовиною. Концентрація аміаку в повітрі, що перевищує 0,03 мг/м3, може викликати подразнення очей, носа, горла і дихальних шляхів. Концентрація аміаку в повітрі, що перевищує 0,2 мг/м3, може викликати сильне подразнення дихальних шляхів, утруднення дихання, кашель, нудоту, блювання, а в деяких випадках - навіть смерть.

Хімічна обстановка через 3 години після аварії

  • Через 3 години після аварії з витоком аміаку витіклий газ буде поширюватися в атмосфері. Швидкість і напрямок поширення газу будуть залежати від метеорологічних умов, зокрема від швидкості і напрямку вітру.

  • У разі інверсії, яка спостерігається на момент аварії, хмара аміаку буде підніматися вгору і поширюватися на значну відстань. Швидкість поширення газу в такому випадку буде невеликою, оскільки інверсія уповільнює рух повітряних мас.
  • За умови вітру, який дме в південному напрямку, хмара аміаку буде рухатися в цьому напрямку. В такому випадку зона зараження аміаком буде поширюватися на територію, розташовану на південь від об'єкта №5.

Оцінка впливу на людей

  • Робочі, які перебували на об'єкті №5 на момент аварії, будуть захищені від впливу аміаку протигазами. Однак, якщо вони залишаться в зоні зараження, то можуть отримати отруєння аміаком.

  • Люди, які проживають в зоні зараження аміаком, можуть отримати отруєння аміаком, якщо вони не будуть одягнені в засоби захисту органів дихання.

Висновок

  • Через 3 години після аварії з витоком аміаку хмара аміаку буде поширюватися в атмосфері. Швидкість і напрямок поширення газу будуть залежати від метеорологічних умов. Люди, які перебуватимуть в зоні зараження аміаком, можуть отримати отруєння.

Остались вопросы?