Підприємство “Укртелеком” побудувало багатоквартирний будинок і вселило в нього своїх працівників. Серед них виявилося декілька осіб, які несвоєчасно сплачують за квартиру та комунальні послуги. З метою наведення порядку в утриманні будинку генеральний директор підприємства, пославшись на ст. 136 КЗпП України, дав розпорядження бухгалтерії проводити стягнення заборгованості із заробітної плати боржників. Група працівників звернулася за юридичною консультацією. Дайте аргументовану консультацію з даного питання.
Ответ
0 (0 оценок)
1
fctdgsygfdhngfxzgsac 5 месяцев назад
Светило науки - 356 ответов - 0 раз оказано помощи

Аргументована консультація з приводу стягнення заборгованості за квартиру та комунальні послуги із заробітної плати працівника

Відповідно до ст. 136 КЗпП України, відрахування із заробітної плати працівників для покриття їхніх заборгованостей за залученим майном, шкодою, заподіяною підприємству, установі, організації, працівниками, за майно, видане їм під звіт, а також за іншими зобов'язаннями, можуть проводитися тільки за письмовою заявою працівника.

У разі відсутності такої заяви відрахування із заробітної плати працівників для покриття їхніх заборгованостей можуть проводитися тільки за виконавчими документами, виданими відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

У даному випадку, підприємство "Укртелеком" не має права проводити стягнення заборгованості із заробітної плати працівників без їхньої письмової заяви. Для цього підприємство має звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості за квартиру та комунальні послуги.

У разі якщо суд ухвалить рішення про стягнення заборгованості, підприємство отримає виконавчий документ, на підставі якого виконавець буде звертатися до заробітної плати боржників для погашення заборгованості.

Таким чином, працівники підприємства "Укртелеком", які несвоєчасно сплачують за квартиру та комунальні послуги, не зобов'язані сплачувати заборгованість із заробітної плати без їхньої письмової заяви. У разі, якщо підприємство буде проводити стягнення заборгованості без їхньої заяви, працівники мають право звернутися до суду з позовом про захист своїх прав.

Остались вопросы?