17 річний П. та 18 річний Д. будучи на підтримку вирішили заволодіти автомобілем свого сусіда. Вони змогли таємно пробратися до гаража, відкрити машину й вкрасти її. Проїхавши 2 квартали вони в\'їхали у паркан і втекли, залишивши транспортний засіб. Проаналізуйте ситуацію , визначте склад правопорушення.
Ответ
0 (0 оценок)
0
fctdgsygfdhngfxzgsac 5 месяцев назад
Светило науки - 356 ответов - 0 раз оказано помощи

У даній ситуації П. та Д. вчинили злочин, передбачений статтею 289 Кримінального кодексу України, а саме - таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Об'єктом злочину є чуже майно, яке є власністю фізичної або юридичної особи. У даному випадку об'єктом злочину є автомобіль сусіда П. та Д.

Предметом злочину є автомобіль, який є цінністю.

Суб'єктом злочину є осудна особа, яка досягла 16-річного віку. У даному випадку суб'єктами злочину є П. та Д., які досягли 17 та 18 років відповідно.

Об'єктивна сторона злочину полягає в таємному викраденні чужого майна. Таємне викрадення чужого майна означає, що воно вчиняється без відома або проти волі власника майна. У даному випадку П. та Д. таємно пробралися до гаража, де зберігався автомобіль, і відкрили його. Таким чином, вони вчинили таємне викрадення чужого майна.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. П. та Д. усвідомлювали, що вони вчиняють таємне викрадення чужого майна, і бажали цього.

У даній ситуації П. та Д. вчинили закінчений злочин, оскільки вони таємно викрали чуже майно (автомобіль).

П. та Д. вчинили злочин у співучасті. Співучастю є спільні дії двох або більше осіб, спрямовані на вчинення злочину. У даному випадку П. та Д. діяли спільно, щоб таємно викрасти автомобіль.

З урахуванням зазначених обставин, можна зробити висновок, що П. та Д. вчинили злочин, передбачений статтею 289 Кримінального кодексу України, а саме - таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Оскільки П. на момент вчинення злочину був неповнолітнім, його відповідальність за вчинений злочин регулюється статтею 121 Кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті, неповнолітній, який вчинив злочин, що підлягає покаранню у виді позбавлення волі, може бути звільнений від покарання, якщо він виправився і не становить небезпеки для суспільства.

У даному випадку П. може бути звільнений від покарання, якщо він виправився і не становить небезпеки для суспільства. Для цього він повинен:

  • визнати свою вину в скоєному злочині;
  • щиро покаятися;
  • активно сприяти розкриттю злочину і встановленню інших осіб, причетних до його вчинення;
  • відшкодувати шкоду, завдану злочином.

У разі, якщо П. буде звільнений від покарання, він буде поставлений на облік в органах Національної поліції. Він буде зобов'язаний періодично з'являтися для реєстрації, а також виконувати інші заходи, передбачені законом.

Остались вопросы?