Опрацювати історичне джерело. Поміркуйте: чому християнізації влада приділяла так багато уваги? Після підписання Городельської унії Вітовт і Ягайло вирушили в Жемайтію, щоб хрестити її та встановити там великокнязівське правління. Проте незважаючи на вмовляння, подарунки, підкуп старійшин, жемайти вперто дотримувалися язичництва. Тоді Вітовт силою почав насаджувати християнство. Вирубували священні діброви, нищили капища. «Хроніка Биховця» пише про хрещення Вітовтом Жемайтії: «Охрестив він всю землю Завельську і костьолів багато поставив; тому і назвали Вітовта другим апостолом Божим, що він з упертого язичництва обернув ті землі у віру християнську».​
Ответ
0 (0 оценок)
0
Sugarcolor 1 год назад
Светило науки - 515 ответов - 0 раз оказано помощи

Даний історичний джерело описує процес християнізації Жемайтії, який здійснювався за часів правління Вітовта і Ягайла. Сама по собі християнізація мала велике значення для влади, оскільки вона сприяла зміцненню контролю над населенням та утвердженню єдиної державної релігії.

Жемайтія була досить віддаленою територією, яка мала значний потенціал для розвитку. Проте, щоб забезпечити стабільність та уніфікацію усієї країни, необхідно було припинити розпад населення на різні релігійні групи. У цьому контексті відбувалося християнізація Жемайтії, де крім населення впертої дотримувалось язичництва, була впроваджена християнська віра та культура.

У процесі християнізації було здійснено руйнування традиційних язичницьких святинь та введення християнських культових будівель. Це було зроблено для того, щоб змусити місцеве населення покинути свої старі релігійні погляди та перейти на нову віру.

Загалом, християнізація мала велике значення для зміцнення єдиної державної релігії та контролю над населенням. В той же час, цей процес супроводжувався насильством та руйнуванням культурної спадщини народу, що залишило помітний слід у історії тієї епохи.

Остались вопросы?