КОНТРОЛЬНИЙ ТВІР за темою \"Проблематика п\'єси \"Ляльковий дім\" Г.Ібсена.\"
Ответ
5 (1 оценка)
1
ssdf99234 11 месяцев назад
Светило науки - 238 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

П’єса "Ляльковий дім" Г.Ібсена вийшла в 1879 році і стала одним з найвідоміших творів норвезького драматурга, який вважається засновником реалістичної драматургії в Європі. Цей твір порушує актуальні для того часу і для сучасності проблеми соціального і психологічного характеру, такі як становище жінки в суспільстві, право на особисте щастя і свободу, конфлікт між індивідуальними і суспільними цінностями, моральна відповідальність за свої вчинки.

Головна героїня п’єси Нора Хельмер живе в здається їй ідеальному шлюбі з Торвальдом, який є успішним банкіром і люблячим чоловіком. Вона виконує свою роль дружини і матері, слухняно підкоряючись волі чоловіка і не маючи жодних прав і інтересів. Вона вважає себе щасливою і не помічає, що її чоловік ставиться до неї як до ляльки, яку можна гратися і керувати. Нора не розуміє, що вона живе в ляльковому домі, де все побудовано на брехні і зовнішньому благополуччі.

Ситуація змінюється, коли Нора отримує лист від Крогстада, який шантажує її через те, що вона колись позичила у нього грошей без знання чоловіка і підробила підпис свого померлого батька. Нора зробила це заради того, щоб заплатити за лікування Торвальда, коли він був хворий. Вона думала, що це прояв любові і самопожертви, але Торвальд не оцінив її вчинку. Коли він довідався про борг Нори, він почав кричати на неї, називати її злочинницею і безглуздою жабою.

Він цікавився тільки тим, як зберегти свою репутацію і посаду в банку. Коли Крогстад відмовився від шантажу і повернув Норі документи про борг, Торвальд радісно пробачив їй і забув про все. Але для Нори це було останньою краплею. Вона зрозуміла, що її чоловік не любить її по-справжньому, а тільки користується нею для свого задоволення. Вона вирішила покинути ляльковий дім і піти шукати своє місце в житті. Вона хотіла стати незалежною особистістю, яка має право на свою думку і вибір. Вона також вирішила залишити своїх дітей, бо вважала, що не може бути хорошою матір’ю, якщо не знає себе. Нора зробила революційний крок для жінки того часу, вона порушила всі суспільні норми і очікування.

П’єса "Ляльковий дім" Г.Ібсена показує проблематику життя людини в сучасному суспільстві, де часто панують лицемірство, конформізм і неправда. Автор закликає до пошуку свого справжнього "я", до захисту своєї гідності і свободи. Він також закликає до поваги до жінки як рівноправної особистості, яка має право на самореалізацію і щастя. П’єса Ібсена має глибокий психологічний аналіз героїв і їх мотивацій, а також використовує символи і образи для передачі головної ідеї. Наприклад, ляльковий дім символізує фальшивий і обмежений світ Нори, а лялька – її безвольне і пасивне становище. Коли Нора зачиняє за собою двері, це означає її розрив з минулим і початок нового життя.

Ось так п’єса "Ляльковий дім" Г.Ібсена висвітлює проблематику життя людини в сучасному суспільстві, де вона часто зазнає тиску, обмежень і неправди. Автор показує, що кожна людина має право на свою особистість, свою гідність і своє щастя. Він також показує, що справжнє кохання і справжня сім’я можуть існувати тільки на основі поваги, розуміння і довіри. П’єса Ібсена є актуальною і для нашого часу, бо вона ставить перед нами важливі питання про наш вибір, нашу відповідальність і нашу долю.

Остались вопросы?